CREATIVE ARCHIVE
Welkom bij Sites of Memory Creative Archive, een omgeving waar je achtergrondinformatie over de locaties kan lezen, voorstellingsteksten kan beluisteren en 360-graden video's kan bekijken. Navigeer langs verhalen van Nederland tot Zuid-Afrika, van verleden, heden en toekomst.
Future for the Past: een reis door de tijd naar “verborgen” verhalen uit het koloniale verleden. Kunstenaars uit Zuid-Afrika en Nederland geven hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst, en theater. Sites of Memory geeft met dit project inzicht in hoe ons koloniale verleden doorwerkt in het heden en ons beeld voor de toekomst.
PORTUGESE SYNAGOGE
Deze synagoge werd in 1675 ingewijd en verving de vroegere synagoge aan de Houtgracht (nu het Waterlooplein) die sinds 1639 door deze Portugees-joodse gemeente in gebruik was. Veel Portugese joden werkten als koopman en sommigen van hen handelden in tot slaaf gemaakte mensen in netwerken met Christelijke handelaren. Sommige Portugese joden brachten zwarte mannen en vrouwen mee naar de Nederlanden. Slavernij was op Nederlandse bodem wettelijk verboden, maar werd niet altijd correct toegepast of gehandhaafd. Velen werden geforceerd om als dienaar te blijven, gingen over tot het jodendom en bezochten de diensten in de synagoge. Sefardische dames hadden hiernaast de gewoonte om personeel vooruit te sturen om een plaats voor ze vrij te houden op de damesgalerijen zodat ze zelf laat konden arriveren. Dit werd door het bestuur verboden. Net als asjkenazisch personeel waren 'negras y mulatas' niet langer welkom om vroeg te komen en mochten niet langer stoelen bezet houden op de eerste vier rijen.
BEGRAAFPLAATS
Halverwege de zeventiende eeuw woonde een Zwarte gemeenschap in Amsterdam. Het merendeel van deze gemeenschap woonde in de buurt van de Jodenbreestraat. De 17e-eeuwse kaart onthult dat er naast de Hortus Botanicus een stadsbegraafplaats lag, nu een ongemarkeerd grasveld. Dit is de plek waar honderden vrouwen, kinderen en mannen van Afrikaanse, Caribische en Oost-Indische afkomst begraven werden.
HORTUS BOTANICUS
Het Amsterdamse stadsbestuur richtte in 1636 een botanische tuin op. Op de schepen van de VOC en de WIC kwamen zaden en planten vanuit de hele wereld naar Amsterdam om te bestuderen en exposeren. De VOC en WIC stalen honderden zaden, boompjes en planten uit de gekoloniseerde gebieden en brachten ook Nederlandse flora naar de koloniën . In de Hortus staat de oudste potplant van Nederland, de Oostkaapse broodboom die bij de Xhosa-bevolking in Zuid-Afrika bekend staat als de Breadfruit Tree.
SCHEEPVAARTMUSEUM
‘s Lands Zeemagazijn, waar nu het Scheepvaartmuseum is gehuisvest, werd in 1656 gebouwd als het pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Hier lagen de kanonnen, vlaggen, zeilen, touwe, water en overige uitrusting voor de oorlogsschepen opgeslagen. Het schip De Amsterdam is een replica van een VOC-schip dat al op de eerste reis in 1749 verging, op weg van Texel naar Batavia. Dit type schip, een hooker, werd ook omgebouwd voor de deportatie van gevangen uit Afrika en Zuidoost-Azië .