top of page

ABOUT 

 

Sites of Memory Stichting (SoM) organiseert activiteiten rondom ons gedeeld cultureel erfgoed en de verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Het is opgericht door Jennifer Tosch (cultureel historicus en oprichter van de Black Heritage Tours) en Katy Streek (theatermaker en programmeur).

 

Sinds 2016 maken zij jaarlijks een locatievoorstelling over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis. In 2022 brachten zij de voorstelling Returning the Gaze en in 2020 en 2021 de voorstelling Future for the Past, een artistieke uitwisselingsproject tussen multidisciplinaire kunstenaars uit Nederland en Zuid-Afrika. Momenteel werken zij aan de voorstelling Free to be Free die in 2024 in  Amsterdam en Willemstad (Curaçao) wordt opgevoerd en in 2023 te zien was in Amersfoort, Deventer en Utrecht.

Jennifer%20Headshot(1)_edited.png
Katy Streek.jpg

PROJECTEN

Vanuit artistiek en educatieve projecten brengt Sites of Memory Stichting de vaak ongehoorde verhalen uit de koloniale geschiedenis en slavernijverleden van Nederland en de voormalig koloniën onder de aandacht en belichten wij het vanuit een hedendaags perspectief. Door middel van creatieve -en educatieve activiteiten bevorderden wij de bewustwording over ons gedeeld cultureel erfgoed en de intersectionele dialoog tussen verschillende culturele  perspectieven. Daarnaast richten wij ons op samenwerking met organisaties met soortelijke geschiedenissen.

Ieder jaar ontwikkelen Jennifer Tosch en Katy Streek een locatievoorstelling vanuit een specifiek thema met een nieuwe route en diverse makers die de stad en de geschiedenis op een unieke manier belichten. In 2016 ging de voorstelling over de zwarte gemeenschap in de 17e eeuw en was het in samenwerking met studenten van de AHK, dansers van Untold, en amateurspelers. In 2017 was de voorstelling met spoken word artiesten van Nowhere en lag de focus op Amsterdam Oost, de geschiedenis van de VOC en het thema verzet. In 2018 werd met een nieuw team van talenten en makers vanuit het thema Changing Portraits gewerkt. In 2019 was het thema van Emerging Memory. In 2020 en 2021 werkten Tosch en Streek aan hun voorstelling Future for the Past. Momenteel zijn ze bezig met de voorstelling Free to be Free, over de thema's vrijheid en verzet. 

 

Rsun.png
Rplant-1.png
Rbeast.png
Rplant-2.png
bottom of page